0

Foto bij Huis aan Huis artikel over de Boekenbeurs

Op vrijdag 20 januari stond in de Huis aan Huis Enschede onderstaand artikel geschreven door Franklin Veldhuis.

Glanerbrug – De grootste boekenbeurs van Twente staat weer voor de deur. Vrijdag, zaterdag en zondag in Glanerbrug. Een paar getallen: 40.000 boeken, een opbrengst van bijna 10.000 euro, duizenden bezoekers en tientallen vrijwilligers. Maar deze 25e editie kwam er niet zonder slag of stoot.

Judy Branger, sinds vijftien jaar bij de beurs betrokken, neemt het woord ‘rampjaar’ niet in de mond, maar de tegenslagen stapelden zich vorig jaar wel op. Eerst ging het Dorpshuis Glanerbrug afgelopen zomer dicht. Branger: “Daar is de beurs 24 jaar gehouden. Dan weet je op het laatst precies hoe je de ruimte het beste kunt benutten en wanneer je er aan het werk kunt. Doordat we nu een nieuwe locatie hebben, hebben we het draaiboek volledig moeten omgooien.”

De nieuwe locatie is basisschool De Troubadour, de school van de kinderen van Peter Halman (48). Peter Halman – die niet bij het interview aanwezig is – is vanaf het begin bij de organisatie betrokken. Branger: “De volledige opbrengst gaat al vanaf het begin naar drie goede doelen. Een van de drie is een Braziliaans kindertehuis. Peters oom was een van de oprichters van dit tehuis.” De andere twee doelen zijn lokaal: woongemeenschap De Wonne en de de plaatselijke Vincentiusvereniging, die zich inzet voor armoedebestrijding.

Niet veel later diende een tweede tegenslag zich aan. “We konden onze boeken na afloop van de beurs altijd opslaan in de kelder van Domijn aan de Boulevard. De wooncorporatie heeft daar echter de huur opgezegd en nu moeten we op zoek naar nieuwe opslagruimte.” In de aanloop naar de beurs worden de boeken nu opgeslagen in garageboxen en de schuur van Halmans vader.

Branger (60) raakte in 2002 betrokken bij de beurs. “Ik had een burn-out gehad en was op zoek naar vrijwilligerswerk. Het eerste jaar hielp ik alleen mee met het sorteren, maar al snel vroegen ze mij in de organisatie. Daar kon ik geen ‘nee’ op zeggen.” Bang voor een nieuwe burn-out was en is ze niet: “Nee, daarvoor is het werk veel te leuk.” Ze doet het naast haar parttime baan als hoofd van manege ’t Roessingh. “Het is prima te combineren. Alleen de dagen vlak voor, tijdens en na de beurs neem ik vrij.”

Boeken die na sortering niet goed genoeg blijken voor de verkoop gingen altijd als oud papier naar een school in de buurt. Dat mag met ingang van dit jaar niet meer. Heeft te maken met gemeentelijke regels. Tegenslag nummer drie. Het gaat dan vooral om boeken die ouder zijn dan een jaar of zestig. Ze komen vaak uit de inboedel van iemand die overleden is of naar een verzorgingshuis moet. “De taal in die boeken is vaak gedateerd. Soms zitten er pareltjes tussen. Boeken die meer waard zijn dan een paar tientjes proberen we via de veilingsite Catawiki te slijten. Daarvoor zoeken we nog een vrijwilliger.”

Ondanks al deze tegenslagen zitten Branger en Halman niet met de handen in het haar. “Nee, de beurs is namelijk nog altijd een groot succes en we krijgen hulp van zoveel mensen. Neem de werknemers van Timberland. Dat bedrijf stuurt elke vrijdag voorafgaand aan de beurs twaalf sterke vrijwilligers om de 800 à 900 bananendozen vol boeken op de plek te brengen.”

De Boekenbeurs Glanerbrug is vrijdag van 18 tot 22 uur en zaterdag en zondag 10 tot 17 uur in De Troubadour aan de Sonatestraat 44a in Glanerbrug.